Extraljus på traktorn ger många fördelarUte på fältet är det ofta kolsvart, man ser verkligen ingenting efter att solen gått ner. För oss bönder är det därför mycket viktigt att våra traktorer är utrustade med belysning som lyser upp närområdet särskilt vintertid, och gärna på lite längre avstånd. För att få bra räckvidd på ljuset brukar jag montera extraljus på fordonet istället för enbart förlita mig på traditionella arbetsljus. Arbetslampor sprider bra på bredden men lämnar mycket att önska vad gäller räckvidd. Detta problem har man inte med extraljus som lyckas fånga båda delarna betydligt mer effektivt. Framförallt är det extraljus med Combo ljus som jag föredrar i första hand annars är dom inte till någon nytta på maskinen.

Ett tips för dig som ändå önskar lite mer spridning på ljuset men inte har utrymme att montera på fler lampor så kan en ramp istället vara en lösning. Det vanligaste är att sätta en ledramp ovanför hytten, helst med räfflad lins så att ljuset sprider med minst 60 grader eller mer. En del ledramper sprider otroligt brett, från 90 grader till 120 grader. Extraljus i kombination med en ledramp är en oslagbar konfiguration enligt egen erfarenhet.